tiistai 12. huhtikuuta 2016

plussat ja miinukset

Ajattelin kirjoittaa vähän mieleen tulleita ruusuja ja risuja, sillä kyllä niitä miinuksiakin täältä paratiisistakin löytyy :D




miinuksia


1. Isot hämähäkit ehdottomasti. Sydneyssä nähtiin niitä tosi etäältä ulkona, Brisbanessa yksi eksyi sisälle mutta täällä Darwinissa niitä on sitten ollut edellistenkin edestä...SISÄLLÄ. Eka kohtaaminen oli, kun sellainen about 4cm kaveri kiipesi yhtäkkiä mun jalkaa pitkin (itkin ja tärisin paniikissa sen jälkeen, voi kun olisin tiennyt mitä tuleman pitää) Seuraavaksi oli about samankokoinen keskellä lattiaa, pari kuollutta nähty mutta viime viikko oli kaiken huippu. Eetu herätti mut yöllä "YLÖS SÄNGYSTÄ HETI" huudolla ja ihan pöpperössä juoksen olkkariin. Meidän seinällä oli mun kämmenen kokoinen, karvainen paksujalka joka pääsi hukkaan. Takaisin sänkyyn mennessä se kipitti mun pään yläpuolella seinässä kunnes Eetu urheesti eliminoi tyypin. Olin sen jälkeen hereillä yli 3 tuntia koska se näky vaan pyöri silmissä :D Seuraavana päivänä ihan samankokoinen tyyppi hengaili keittiön seinässä, ja pääsi lopulta karkuun. Innolla odotan mitä tulevan pitää...

2. Aurinko laskee tosi aikaisin varsinkin kun on tottunut Suomen kesään ja siihen ihanaan valoisuuteen! Täällä aurinko laskee klo 19 ja sen jälkeen on kuin säkinpohjalla kulkisi. Varsinkin kun täällä landella ei ole katuvaloja :D

3. Tukala kuumuus siis täällä Darwinissa. En uskonut että voisin ikinä valittaa liian kuumasta :D Tää keli olisi ihan hyvä jos olisi lomalla makoilemassa rannalla, mutta kun lähes +40 asteessa kannat lasta, laukkua, ostoskassia ja toisen lapsen tavaroita edestakaisin polttavassa auringonpaisteessa hien valuessa silmiin ja paita märkänä. HUH sanon vaan! Mutta silti tämä voittaa Suomen syksy/talvi olosuhteet ihan heittämällä.

4. Olisihan tässä merta jokapuolella virkistämässä, mutta mereen ei saa mennä. Täällä on paljon krokotiileja mutta sen lisäksi on meneillään box jellyfish-kausi joka voi olla kuollettavan vaarallinen eli veteen meno on ehdottomasti kielletty joka puolella Darwinia.



5. Heti Sydneyssä huomattiin ravintoloiden oudot aukioloajat. Paikat on auki about klo 14 tai 14:30 asti jonka jälkeen ne sulkee ja avaa uudelleen vasta päivällisaikaan ehkä klo 18 maissa. Niin monta kertaa ollaan lähdetty hirveässä nälässä etsimään ruokapaikkaa ja ainoat auki olevat paikat on pikaruokapaikat. Ei siis ihme että Aussit kuluttaa maailman eniten pikaruokaa kun muualle ei pääse :D! Ja tässä mainittakoon että mäkkäristä ei saa kasvisruokaa. Vitsi mikä pettymys !!

6. Hedelmäkausi on loppu. Luulin että saisin Australiasta koska vaan ihania ja tuoreita eksoottisia hedelmiä mutta väärin luultu! Täällä pohjoisessa taitaa olla sesongit loppu, sillä kaupasta ei löydy mangon mangoa, papaijaa, lohikäärmehedelmää, rambutania tai lähes mitään muutakaan hedelmää. Omenat ja banaanit vain näyttää täyttävän hyllyjä, hmph!

7. Ötökät ja muut. Hämppikset tuli jo mainittua, mutta onhan sitten nämä muutkin tyypit... Kaikki Australiassa on isompaa. Heinäsirkat on kaksi kertaa etusormen kokoisia, sammakot muistuttaa isoa turvakenkää, kärpäset ja muut lentävät ötsit tunkee naamalle kokoajan ja muutenkin kokoajan jossain liikkuu joku ötökkä. Hirveimpiä on sandflies jotka on niin pieniä ettei niitä edes näe mutta se kirvely polttaa enemmän kuin muut!



8. Ei suojateitä. Niin outoa kun Suomessa tottunut joka puolella oleviin suojateihin ja siihen, että autot väistää aina ja päästää yli. Täällä en ole nähnyt suojateitä ja liikennevalotkin on tosi etäällä toisistaan. Tien yli sitten vain poukkoillaan autojen välistä. Liikenneympyrät aiheutti ensin päänvaivaa kun ei ihan ymmärtänyt mistä suunnasta ne autot tulee :D

9. Korttimaksut. Melkein joka paikassa pitää ostaa vähintään 10 dollarilla jotta voi maksaa kortilla. Tosi harmi jos ei ole käteistä mukana ja ostos maksaa vaikka 7 dollaria. 


plussat

1. Aurinko. Vaikka täällä on tukalan kuumaa ja kosteus on huipussaan, kyllä mä tästä auringosta silti nautin!

2. Ystävälliset ihmiset. Täällä saa jutunjuurta ihan tuntemattomienkin kanssa, kaupungilla hymyillään toisille, lähes joka paikasta on saanut moitteetonta asiakaspalvelua, aina kysellään kuulumisia tervehdyksen yhteydessä jne.



3. Hyvä ja tuore ruoka. Kunhan vaan osaa saapua ravintoloihin aukioloaikana, niin saa kyllä hyvää ja tuoretta ruokaa! Ei sillä ettei Suomesta saisi, mutta onhan täällä kala- ja äyriäisruuat ihan omaa tasoaan.

4. Maisemat ja luonto. Ihan henkeäsalpaavia paikkoja löytyy joka paikasta. Kirkkaansininen vesi, valkeat rannat, korkeuserot ja kalliot, kauniit kasvit ja värikkäät linnut.

5. Valikoima ruokakaupassa ja ravintoloissa. Jokapaikasta saa kahvin soijamaidolla, ruuat gluteenittomana ja paljon kasvisvaihtoehtoja! Kaupat on pullollaan "terveysruokaa"; gluteenitonta leipää saa tuoreena kaupanhyllyltä ja se on oikeasti hyvää, lähes kaiken saa sokerittomana, tortillalettuja on tehty kaikesta mahdollisesta mm. pinaatista ja porkkana + gluteenittomana luonnollisesti. Ainoa mitä en ole löytänyt on soijajugurtti, mutta ehkä pärjään ilmankin.



6. Monikulttuurisuus. Täällä ei ihan heti törmää kanta-Australialaisiin. Kadulla tulee vastaan porukkaa milloin mistäkin maasta ja monikulttuurisuus on nähtävissä jokaisella elämän osa-alueella ja tosi monissa työpaikoissa. Myös monella Australialaisella on juuret jossain muualla kuin Australiassa (meidän aupair perheellä on Suomessa ja Irlannissa.)


7. Matkustelun helppous. Australia on valtava maa, mutta esim. lentäminen täällä ei maksa paljoa. Suomessa maan sisäinen matkustus on ihan älyttömän kallista! Nyt tietysti halpabussiyhtiöt on parantanut tilannetta ihan älyttömästi, onneksi. Täällä ollaan lennetty paikasta toiseen muutamalla kympillä. Lisäksi löytyy paljon kimppakyytejä mm. facebookista ja gumtreestä.


Tässä muutamia mieleentulleita juttuja! Tietysti on paljon muitakin juttuja mitkä tulee varmaan mieleen tämän julkaisemisen jälkeen :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä ihmeessä kommenttia, palautetta, terveisiä tai mitä vaan :)