lauantai 9. tammikuuta 2016

Mitä mukaan? osa 1/2

Ajattelin seuraavaksi kirjoittaa mitä otan itse reissulle mukaan sekä mitä kaikkea on pitänyt hankkia. Lähtöön on enää 10 päivää ja tämä lista on myös hyvä check-lista itselle, ettei vain ole unohtunut mitään!

1. Viisumi (meillä 270e)

Me hankittiin viisumit ihan ensin, sillä jotenkin luulin että siinä menis aikaa että sen saisi hyväksyttynä takaisin. Sitten se tulikin vielä saman päivän iltana hyväksytyksi...Mutta ei kannata laskea sen varaan! Varsinkin jos hankkii työviisumia tms tai jos viisumissa on jotain lisäselvitystä vaativia kohtia kuten esim. lasten kanssa työskentely, hoitotyön teko, merkinnät rikosrekisterissä jne.

2. Lentoliput (meidän lippu 600e meno)

Aikainen lippu madon nappaa. Mitä aiemmin hankkii lennot, sitä halvemmalla ne saa. Suomesta Ausseihin kuitenkin on matkaa jonkun verran ja se näkyy myös lippujen hinnoissa. Valinnanvaraa on kuitenkin paljon. Me lennetään Helsinki-Milano-Hong Kong-Sydney kaikki putkeen 28h matkustusajalla. Tosi monissa lennoissa on myös vaihtoehtona yöpyminen Hong Kongissa mikä on järkevä, mutta luonnollisesti kalliimpi vaihtoehto. Me vedetään ihan putkeen kaikki minimi-vaihtoajalla, että eipä siinä ehdi kuin juosta portilta toiselle. Kyllä varmaan perse kiittää perillä.

3. Majoitus (meillä 30e yö)

Majoitus kannattaa myös miettiä suht aikaisessa vaiheessa. Hotellit luonnollisesti on tosi tyyriitä, joten paras vaihtoehto on hostellit joissa tapaa paljon muitakin reppureissaajia, Flatmates jossa ihmiset etsii kämppiksiä sekä Airbnb jonka kautta meillä on majoitus. Airbnb oli mulle entuudestaan ihan vieras, mutta nyt olen kyllä ihan sen kannalla ja aion hyödyntää sitä kaikilla tulevilla matkoilla! Sieltä saa asetettua hintahaarukan majoitukselle, sekä etsiikö asuntoa vai huonetta. Kyseinen sivusto on todella suosittu ulkomailla, mutta Suomeen se on vasta rantautumassa. Sivustolla voi vuokrata koko asuntoa, huonetta tai vaikka vaan sohvaa olkkarista. Me majoitutaan Sydneyyn kahdeksi ensimmäiseksi viikoksi yhden naisen takapihalla olevaan piharakennukseen jossa on kaksi isoa sänkyä, tv ja kirjoituspöytä. Keittiö ja pesutilat löytyy sitten päärakennuksen puolelta johon on matkaa pari metriä. Lisäksi pihalla on kaunis puutarha ja iso patio. Me etsittiin tosi alhaisella hinnalla ja jos vielä laittaa vähän enemmän rahaa peliin, saa mitä hienompia majoituksia! Ja huomasi myös heti että Sydneyssä on pieni ison kaupungin lisä. Samalla hinnalla millä tuon majoituksen otimme, saa toisesta kaupungista huoneen vasta rempatusta asunnosta aivan rannan vierestä ja pihassa uima-allas sekä grilli-alue. Tietää siis mihin suuntaamme seuraavaksi.... Lisäksi noissa majoituksissa on ihan mahtavaa että sen voi varata vaikka muutamasta päivästä kuukauteen. Samalla saa varmasti paljon tietoa ja vinkkejä paikalliselta, sekä pääsee muutenkin tutustumaan uuteen ihmiseen. Maksu tapahtuu sivuston kautta, ja jos paikalle päästessä asiat eivät ole niin kuin oli sovittu, voi Airbnb:n hlökuntaan olla yhteydessä.

4. Vakuutus (meillä 270-500e)

Matkavakuutus kannattaa myös hommata ajoissa. Vakuutus on mahdollista saada vuodeksi, se vaatii vain terveysselvityksen täytön useimmissa vakuutusyhtiöissä. Tässä kannattaa todellakin vertailla (!!). Soitin lähes jokaisen tietämäni vakuutusyhtiön läpi ja hinnat menivät haarukalla 300-900e. Perusterveellä ihmisellä on helppo valita halvin, mutta itsellä ei mennyt terveysselvitykset läpi joten sain vasta kolmannen hakemani vakuutuksen. Lisäksi kannattaa miettiä mitä aikoo reissulla puuhailla. Moniin vakuutuksiin on mahdollista ostaa extreme-urheilulajien vakuutus, mutta se nostaa hintaa jo lähemmäs paria tonnia. Tultiin Eetun kanssa siihen tulokseen, että otetaan vain se perus vakuutus. Aiomme kokeilla mm. laitesukellusta ja siihen on helppo hommata paikan päällä juuri sitä kokeilua varten tarkoitettu vakuutus. Matkatavaravakuutus tuo myös luonnollisesti lisää hintaa. Tästäkin tehtiin vertailua, ja pidettiin kotivakuutus voimassa. Se sisältää meidän molempien matkatavarat ilman enimmäis hintaa. Tuli monta sataa euroa halvemmaksi, kuin ostaa matkatavaravakuutukset erikseen.

5. Rokotukset

Semi-tärkeä homma kun lähdetään kaukomaille. Australiaan ei mitään ihmeempiä rokotteita tarvita (paitsi jos nyt haluaa alkaa hifistelemään niin Japanin aivotulehdus "uhka" on rokote.fi sivuston mukaan, mutta kukaan paikallinen ei ole koskaan siitä kuullutkaan. Rokote myös maksaa sen 3x150e) Mulla olikin kaikki perusrokotteet voimassa, mutta jäykkäkouristuksen kävin uusimassa Eetun kanssa. Sen lisäksi Eetu otti A+B hepatiittirokotteet, jotka on hyvä olla matkustettaessa mihinpäin vaan maailmaa.

6. Matkalaukku/rinkka (meillä 90-200e)




Päätettiin lähes samantien, että ostamme rinkat eikä matkalaukkuja. Itse sain käytetyn ja laadukkaan rinkan edullisesti ja tänään käytiin ostamassa Eetulle myös rinkka. Me ei kumpikaan tiedetty entuudestaan oikein mitään rinkoista, mutta onneksi saatiin tosi hyvää ja asiantuntevaa palvelua! Ensinnäkin pitää päättää minkä kokoinen rinkka. Mulla on 65L + 10L ylipakkausmahdollisuus, Eetulla taas 80L + 10L ylipakkausmahdollisuus. Rinkan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota muutamaan asiaan; 1. Rinkan pitää tuntua hyvältä selässä ja sen pitää istua hyvin. Kokeile eri säädöillä että alakiinnitys menee noin 1/3 lonkkaluun päälle ja että selän ja rinkan väliin jää selvä tila. Jos rinkka tuntuu vähääkään huonolta, älä osta! 2. Rinkka aukeaa myös edestä. Tavaroiden tutkimisen tms. kannalta on hyvä jos pääset käsiksi niihin myös muualta, kuin rinkan päältä. 3. Rinkan pohjalla on tasku, jolla saat rinkan ns. jaettua kahteen osaan. Alempaan taskuun voi sijoittaa esimerkiksi kengät tai jos on jotain märkiä/kosteita/likaisia tavaroita tai vaatteita. 4. Myös rinkan päällä on pieni tasku, johon saat tärkeät ja pienet asiat (avaimet, puhelimen, sytkärin, lompakon..)
Lisäksi tarvitset rinkalle sadesuojan, mutta useimmissa rinkoissa se tulee mukana.


7. Englanninkielinen ansioluettelo eli CV

Suosittelen lämpimästi tekemään cv:n jo kotona ennen lähtöä ajan kanssa. Itse luin netistä, että Australiassa on ihan omanlainen tyyli tehdä ansioluetteloita ja löysin myös hyvät ohjeet sen tekemiseen. Vähän siinä sai ahertaa ja hammasta purra, mutta nyt pitäisi olla ihan priima paperi valmiina lähtemään työnantajille !

8. Kansainvälinen ajokortti (50e)

Tämä on myös vähän mielipidekysymys. Meillä itsellä ei tätä ole, sillä luettiin paljon kokemuksia ja mielipiteitä aiheesta. Suomi ja Australia on yhteistyö-maita ja kokemuksien mukaan Suomen ajokortilla saa ajaa Working holiday-viisumilla vuoden ajan. Sen jälkeen pitää hankkia joko paikallinen- tai kansainvälinen ajokortti. Muutamat suosittelevat hankkimaan virallisen käännöksen ajokortista, mutta me mennään pyhän hengen voimin ja itse ainakin uskon että siellä päässä tarvittaessa saa todistettua ajokortin aitouden. Vähän myös epäilen uskallanko edes ajaa koko vuoden aikana (vasemman puolinen liikenne ja ratti väärällä puolella you know).

9. Adapteri (20-30e)




Ehdoton juttu! Euroopassa selviää ilman, mutta muissa maanosissa on ihmeen paljon erilaisia pistokkeita. Ostin itse koko maailman kattavan adapterin josta onkin sitten hyötyä pidemmäksi aikaa.

+ VINKKI (0e)

1. Paikan päällä kun olet avannut paikallisen pankkitilin (tarvit sen jos aiot tehdä töitä ja ansaita rahaa) Älä ihmeessä siirrä rahoja suoraan omalta Suomalaiselta tililtäsi sillä välityspalkkio on aika suuri. Käytä mielummin TransferWisea jolla saat ensimmäisen siirron ilman kuluja ja sen jälkeiset siirrot huomattavasti edullisemmin kuin pankin kautta.

2. Passi pitää olla matkan jälkeen voimassa kohteesta riippuen 6-12kk. Jos olet vuoden reissussa, passi pitää olla siis yhteensä 2v voimassa lähtiessä ! Suosittelen myös ottamaan passikopiot sekä skannaamaan passin pilveen/sähköpostiin. Mukaan kannattaa ottaa myös pari passikuvaa. Jos passi menee hukkaan, on uuden hankkiminen huomattavasti helpompaa.


Tässä oli nyt nämä "pakolliset" jutut jotka tuli mieleen. Teen myös toisen postauksen jossa kerron mitä minä pakkaan mukaan ja mitä käytännön tavaroita olen hankkinut reissulle :) stay tuned !



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä ihmeessä kommenttia, palautetta, terveisiä tai mitä vaan :)