tiistai 2. helmikuuta 2016

Mikä täällä on aiheuttanut ihmetystä?

Ajattelin kirjoitella muutamista asioista jotka täällä eroavat hyvin paljon Suomesta/Suomen kulttuurista tai mikä muuten vaan on tuntunut hassulle/oudolle. Here we go;

1. Ensimmäisenä tietysti vasemmanpuoleinen liikenne. Tottakai se oli tiedossa ennen tänne tuloa, mutta edelleen liikenneympyrässä ja tienylityksissä pitää miettiä sata kertaa mistä suunnasta ne autot tuleekaan. Täällä on myös suojatiet tosi harvassa !



2. Julkinen liikenne. Toimii! Paikallisjunat toimii hyvin ja tosta meidänkin asemalta pääsee 10min välein kulkemaan. Sen lisäksi kulkee bussit ja lautat. Kaikkia kulkuvälineitä voi käyttää samalla paikallisliikenteen kortilla. Omasta mielestäni kulkeminen on jossain määrin kallista, sillä hinta määräytyy matkan mukaan. Sydney on jaettu ns. sektioihin, ja aina kun siirtyy sektiolta toiselle, tulee hintaa lisää. Täällä vingutetaan korttia noustessa bussiin/junaan/lauttaan sekä pois lähtiessä. Korttiin voi ostaa arvoa niin paljon kuin tykkää. Kuitenkin enimmäismäärä päivän aikana voi olla 15$ jonka jälkeen kulkeminen on ilmaista loppupäivän. Lisäksi sunnuntaisin saa kruisailla 2,50$ hinnalla koko päivän. Joka osavaltiossa on eri kulkukortit, joten saa nähdä millainen Queenslandissa on käytössä. Ps. Mahtava huomio joka tehtiin jo ekana päivänä junassa; penkkien suuntaa pystyy vaihtamaan jotta aina saa olla nokka menosuuntaan. Nämä Suomeenkin!



3. Ulkona syöminen. Täällä on tosi kova ulkona syömisen kulttuuri. Lounasaikaan joka ikinen paikka on piukassa office-tyyppejä ja muita lounastauolla. Porukka syö rauhassa ystävien kanssa ja palaa sitten töihin. Myös iltaisin on todella paljon porukkaa syömässä, jopa arkena.



4. Syömisestä puheenollen, täällä on tosi vaikea löytää terveellistä ruokaa kaupungilta. Roskaruokaa ja pikaruokaloita on silmänkantamattomiin ja muutama kiinalainen ravintola välissä. Yksi mahdottomuus on löytää paikka, josta saa salaattia. Siis niin perusjuttu Suomessa mutta täällä pitää kissojen ja koirien kanssa etsiä. Ja lopulta kun saat salaatin, on se uitettu majoneesiin. Australia onkin maailman eniten pikaruokaa kuluttava maa (eikä esim. jenkit niinkuin monesti luullaan). Toisaalta täällä on joka kulmalla mehubaareja ja hedelmiä saa myös keskustasta.

5. Kaupassa taas on valikoimaa vaikka muille jakaa. Löytyy tuoreita vihanneksia ja hedelmiä sekä tuore kalatiski, lihaa ja erittäin paljon kasvisvaihtoehtoja ! Suomessa löytyy pakasteesta muutama erilainen kasvispihvi joiden hinnat on pilvissä ja kaksi erilailla maustettua tofupakettia. Täältä tavallisesta ruokakaupasta löytyy erillinen vege-osasto jossa on kaksi hyllyllistä erilaisia tofuja, vege-nakkeja ja -makkaroita, leivänpäällistä, juustonkorvikkeita, siis ihan mitä vaan voi toivoa! Hinnat ei ole korkeita ja löytyi jopa soijamaitoon tehtyä jäälattea. Myös gluteenittomia tuotteita löytyy lähes jokaikisestä kahvilasta ja ravintolasta sekä kaupan hyllyiltä.



6. Ihmisten ystävällisyys. Täällä kuuluu tapoihin aina tervehtiessä kysyä kuulumisia. En ole vieläkään varma onko se vain retorinen kysymys vai odotetaanko siihen vastausta. Myös jos vahingossa törmäät tai meinaat törmätä toiseen, AINA  pyydetän anteeksi eikä suomen tapaan "oho". 

7. Täällä ei tunneta käsitystä jono. Etuillaan kyllä ihan huoletta.



8. Koulussa käytetään koulupukuja.

9. Leffalippujen hinnat. Apua oikeesti. Arkipäivä n. klo 14 ihan tavallinen 2D leffa ja liput maksaa 21$ !!!!????? Eipä tarvi mennä enää uudelleen.



Tässä muutama huomionarvoinen asia joita on tullut vastaan tämän 2 viikon asumisen aikana. Huomenna onkin sitten lento Brisbaneen ja sieltä kuullaan seuraavaksi fiiliksiä :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä ihmeessä kommenttia, palautetta, terveisiä tai mitä vaan :)